Продължава лечението в УМБАЛ Свети Георги  на пострадалите в дома

...
Продължава лечението в УМБАЛ Свети Георги  на пострадалите в дома
Коментари Харесай

Близначето Стефчо все още в кома

Продължава лекуването в УМБАЛ " Свети Георги "   на потърпевшите в дома си в Пловдив тригодишни близнаци Стефан и Габриела. Това съобщи  шефът на  " Социално подкрепяне " Надя Танева.

" Стефчо към момента е в кома, лекарите поставят огромни грижи за него и вярата да се разсъни и възвърне е огромна. Сестричката му Габриела се възвръща по-бързо и няма заплаха за живота и здравето й.  При децата клиничните индикатори се трансформират доста бързо, надяваме са да оздравеят ", посочи Танева.

Стефан и Габриела бяха признати в Университетска болница " Свети Георги "   в тежко положение на 18 февруари. Веднага бяха настанени за лечение  в Клиниката по неврохирургия поради тежката контузия на главата на момченцето. Още същата вечер Стефан бе опериран по неотложност, само че продължава и до през днешния ден да е в кома. Момиченцето бе с охлузвания.

 По думите на майка им Иванка Стефанова двете деца са потърпевши при битов случай. Жената бе арестувана от полицията за няколко часа на 18 февруари вечерта. Тя е обяснила на проверяващите,  че тежък гипсов орнамент от картина е паднал върху момченцето. Стефанова бе пусната от ареста, без да й бъдат повдигнати обвинявания. Срещу нея тече досъдебно произвеждане поради неполагане на задоволителни грижи на децата. Както стана ясно, Стефчо и Габи не са водени постоянно при персоналния си доктор, който не ги бил виждал от май 2017 година. Майката обяснила пред проверяващите и обществените служби, че изпитва финансови компликации и по тази причина не може да се грижи както би трябвало за сина и дъщерята си.

Близначетата са заболели от лекостепенна детска церебрална парализа. Това съобщи за „ Марица “ персоналният им доктор лекар Янко Трифонов. Диагнозата е била сложена от експерт – детски невролог.

Трифонов описа, че при раждането тежестта на децата е било малко под долната граница на естественото – били надлежно 2,3 и 2,4 кг. Впоследствие лекарят почнал да следи характерни признаци в нервно-физическото положение на бебетата и липса на тегло.

Когато децата били на 6 месеца, Трифонов дал на родителите направление за експерт, само че те не отишли. На седмия месец още веднъж изпратил децата на детски невролог, само че родителите още веднъж не посетили способния доктор, тъй като мъчно се намирали часове.

В последна сметка родителите взели ново направление и завели децата на невролог, който сложил и диганозата. Тогава била стартирана и рехабилитация, само че джипито по този начин и не получило противоположна връзка от експерта.

Със единодушието на майката децата ще бъдат настанени в приемно семейство или в Център за настаняване от фамилен вид с здравна грижа, според от здравословното им положение при тяхното изписване. Това оповестиха от Агенция за обществено подкрепяне в писмо до медиите преди няколко дни. Малко преди този момент бабата на близнаците Ангелина Брандийска подаде заявление за настаняване на децата при нея. След направено изследване и извършени диалози от страна на обществените служащи обаче стана ясно, че към сегашния миг е неуместно настаняването на децата в фамилията на бабата. Брандийска ще бъде компаньон на близнаците до изписването им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР